grachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-vocamsterdam-rijksmuseumdam masterdamamsterdamamsterdam stopera

Freedom is Recognized Necessity

Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam

Op de expositie 'Freedom is Recognized Necessity' in het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn werken te zien uit de voormalige Sovjet-republieken en satellietstaten die vanaf het einde van de Koude Oorlog zijn verworven. Sinds het begin van de jaren 90 heeft het Stedelijk in verschillende tentoonstellingen aandacht besteed aan hedendaagse kunst uit de (voormalige) ‘Oostblok'-landen en zijn aankopen en schenkingen gedaan.

Amsterdam_freedom-expositie

Reflecties op de politieke situatie maar ook verwijzingen naar vroeg 20ste-eeuwse kunst zijn belangrijke thema's in deze tentoonstelling, naast een suggestief gebruik van symbolen en van aan performances gelieerde strategieën. De titel is afkomstig van een schilderij van de Russische schilder Leonid Lamm (1928-2017) 'Adam and Eve: Freedom is Recognized Necessity (1974-1984)'. Lamm verwijst hiermee naar de complexe verhouding tussen vrijheid en noodzaak en levert tegelijkertijd een ironisch commentaar op de socialistische dictatuur.

Amsterdam_freedom

De werken op de tentoonstelling in Amsterdam zijn gemaakt in de periode 1975-2010. De kunstenaars hebben verschillende achtergronden, sommigen zijn hun hele leven in hun geboorteland gebleven, terwijl anderen zijn geëmigreerd. Eén van de thema's in deze tentoonstelling is gerelateerd aan de reflecties van de kunstenaars op de socialistische dictatuur. Expliciet gebruik van symbolen is een ander veelvoorkomend thema in het werk van deze kunstenaars. Daarnaast is er een selectie te zien van Russische affiches uit de collectie van het Stedelijk, waaronder affiches uit de jaren 70 en 80 waarbij het heroïsme van het communisme nog volop aan de orde komt.

Freedom is Recognized Necessity
Stedelijk Museum, Amsterdam
3 maart - 12 augustus 2018

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video