amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleindam masterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam-winter-voc

De plantage - een literaire wandeling

De Plantage bestrijkt een klein gebied in Amsterdam, maar is al heel lang zeer geliefd bij schrijvers, dichters en andere kunstenaars. Deze beroemde Amsterdamse wijk loopt globaal genomen van de Hortus Botanicus tot aan de Muiderpoort; hemelsbreed iets meer dan een kilometer lang. 

Amsterdam_Boeken_Ko_geemert_de_plantageToch staat De Plantage stijf van de literaire observaties en Ko van Geemert heeft ze in deze wandeling verzameld. Van zeker honderd schrijvers lezen we hun belevenissen.

Natuurlijk komen we Adriaan Morriën tegen, die er vele jaren woonde en regelmatig schreef over 'zijn' Plantage Muidergracht. Ook van zijn 'buren' Doeschka Meijsing, Hans Andreus en Tim Krabbé lezen we passages uit hun romans of gedichten. We bezoeken café Eik en Linde met onder anderen Ischa Meijer, Frans Pointl en Geerten Meijsing, passeren met Peter van Straaten en J.J. Voskuil het Wertheimpark en doorkruisen de oude Jodenbuurt met Meijer Sluyser en Siegfried van Praag. Ook passeren we uiteraard de Hollandsche Schouwburg en Artis.

Ko van Geemert is publicist en woont in de Plantage. Hij stelde onder meer de literaire gidsen Amsterdam & zijn schrijvers, Paramaribo brasa! en Dushi Willemstad samen.

De plantage - een literaire wandeling
Ko van Geemert
Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2016
ISBN 9789059374133
€ 17,99

Bestel De Plantage bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video