amsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-vocdam masterdam

Hollandse Meesters uit de Hermitage

Locatie: Hermitage Amsterdam

Voor het eerst komen Hollandse meesterwerken uit de beroemde collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg naar de Hermitage in Amsterdam, waaronder zes Rembrandts. Maar liefst 63 pronkjuwelen van vijftig schilders komen na 350 jaar terug naar Amsterdam. De werken werden verzameld door de Russische tsaren Peter de Grote en Catharina de Grote.

Amsterdam_Hollandse-Meesters-Hermitage-rembrandt

De selectie voor de tentoonstelling onder de titel 'Hollandse Meesters uit de Hermitage - Oogappels van de tsaren' bevat maar liefst 6 schilderijen van Rembrandt, en daarnaast werken van wereldberoemde schilders als Ferdinand Bol, Jan Steen en Frans Hals. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 7 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018 in de Keizersvleugel van de Hermitage Amsterdam.

Amsterdam_Hollandse-Meesters-Hermitage

Gek waren ze op Nederlandse schilderkunst, de tsaren Peter de Grote (1672-1725) en Catherina II, die zich eveneens het predicaat De Grote verwierf. In de Hermitage Amsterdam is een greep uit de rijke verzameling van de Russische vorsten te zien. De collectie Hollandse schilderkunst in Sint Petersburg telt ruim 1.500 werken uit de 17de en 18de eeuw en is daarmee de grootste collectie Hollandse schilderkunst buiten Nederland.

Amsterdam_Hollandse-Meesters-hermitage

Het wordt een feest van herkenning en ontdekking, met zes werken van Rembrandt, werken van Gerrit Adriaensz. Berckheyde, Ferdinand Bol, Gerard ter Borch, Gerard Dou, Govert Flinck, Jan van Goyen, Frans Hals, Pieter Lastman, Gabriël Metsu, Paulus Potter, Jacob van Ruisdael, Jan Steen, Joachim Wtewael en vele anderen. De bloeiperiode tussen 1650 en 1670 komt met 37 werken ruim aan bod.

Amsterdam_Hollandse-Meesters-hermitage

Naast wereldberoemde schilderijen als Rembrandts Flora en Jonge vrouw met oorbellen, een van Frans Hals' beroemde mannenportretten en De Nieuwmarkt in Amsterdam van Bartholomeus van der Helst, bevat de tentoonstelling ook werken van minder bekende schilders, zoals Willem Drost, Jacob Duck, Pieter Janssens Elinga, Arent de Gelder en Emanuel de Witte, die niettemin zeer indrukwekkend te noemen zijn. De ruime meerderheid (57) van de werken heeft een vaste plek in de Hollandse zalen in de Hermitage in Sint-Petersburg en de meeste schilderijen zijn voor het eerst weer te zien in Nederland.

Hollandse Meesters - Oogappels van de tsaren
Hermitage Amsterdam
7 oktober 2017 - 27 mei 2018

Photo-credits:  © State Hermitage Museum, St Petersburg

Amsterdam_Hollandse-Meesters-Hermitage

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video