amsterdam stoperaamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleindam masterdamamsterdam-rijksmuseum

Exposities Jean Dubuffet

Locatie: Stedelijk Museum, Amsterdam

In liefst drie Amsterdamse musea is deze zomer werk van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet te zien. Het Rijksmuseum presenteert sculpturen van de kunstenaar in de museumtuinen, het Stedelijk Museum toont voor het eerst alle werken die het van Dubuffet in de collectie heeft. In het Outsider Art Museum in de Hermitage kijk je over de schouder van Dubuffet mee naar kunstwerken van psychiatrische patienten.

Amsterdam_jean-dubuffet

Jean Dubuffet (1901-1985) wordt gezien als de uitvinder van 'Art brut'. Met Art brut, vrij vertaald als 'rauwe kunst' bedoelde Dubuffet kunst die buiten de gevestigde orde is gemaakt, los van tradities, opleidingen of trends. Hij verzamelde in dat kader graffiti en kunstuitingen van kinderen, gedetineerden en geesteszieken. Dat zie je in het Outsider Art Museum bij de expositie 'Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie'.

De expositie in het Stedelijk Museum laat onder meer schilderijen en litho's uit de jaren vijftig zien en schilderijen en sculpturen uit de jaren zestig. het Rijksmuseum toont in de tuin van het museum twaalf monumentale beelden. Het is voor het eerst dat zo veel beelden van de kunstenaar in Nederland te zien zijn.

De beelden, afkomstig uit Parijs, Lissabon, New York en Londen worden gekenmerkt door heldere witte, rode en blauwe vlakken. De bijna vijf meter hoge 'Arbre biplan' uit Lissabon en de vier meter hoge 'Tour aux Récits' uit Londen vertegenwoordigen respectievelijk de natuur (boom) en de cultuur (architectuur). Dubuffet maakte de werken eind jaren zestig.

De lijst van Dubuffet
Outsider Art Museum - Hermitage Amsterdam
22 juni - 24 september 2017

Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen
Rijksmuseum Amsterdam
1 juli - 1 oktober 2017

Jean Dubuffet - The Deep End
Stedelijk Museum, Amsterdam
1 juli 2017 - 7 januari 2018

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video