grachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocdam masterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseumamsterdam

Expositie Martin Scorsese

Locatie: Filmmuseum EYE, Amsterdam

Liefhebbers van het werk van Martin Scorsese kunnen tot en met 3 september 2017 terecht bij de tentoonstelling 'Martin Scorsese - The Exbition' in Filmmuseum EYE in Amsterdam. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling over Scorseses werk, leven en passies. Na Berlijn, Parijs, Melbourne en New York schittert deze expositie nu ook in Amsterdam. In de filmzalen van EYE is vrijwel het complete oeuvre te zien van de regisseur met Siciliaanse roots en een door Scorsese samengesteld filmprogramma van zijn favoriete klassiekers.

Martin Scorsese (1942), de regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld. Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst hij in zijn films een enerverend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een prominente rol. Schuld en boete zijn dan ook belangrijke thema's in het oeuvre van Scorsese. De relaties van zijn personages – vaak met hoofdrollen voor soulmates Robert De Niro en Leonardo DiCaprio – zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een centrale rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit.

Amsterdam_martin-scorsese-eye

Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, legt de relatie bloot tussen zijn leven en zijn werk. Te zien is een groot aantal belangrijke filmfragmenten op projectieschermen, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollectie van Martin Scorsese en Robert De Niro. Ook zijn er decorontwerpen van Dante Ferretti, kostuums en kostuumontwerpen van Sandy Powell en originele setfoto's van Brigitte Lacombe te zien. Veel van de objecten, waaronder foto's, storyboards en scripts, zijn nog nooit eerder vertoond. Scorsese: ‘Sommige van de objecten zijn letterlijk van de muren van mijn huis en kantoor gehaald. Veel spullen zijn heel, heel erg persoonlijk.' De tentoonstelling biedt zo een unieke kennismaking met het werk én leven van Martin Scorsese.

Naast filmfragmenten word je als bezoeker ook getrakteerd op fragmenten uit de documentaires die Scorsese maakte, waaronder Il mio viaggio in Italia, Scorseses persoonlijke reis door de Italiaanse cinema (1999). Met Scorsese als filmdocent maak je kennis met het tijdvak 1940-1965, de bloeiperiode van de Italiaanse cinema. Scorsese kiest voor fragmenten uit films van zijn helden Vittorio De Sica, Roberto Rossellini, de jonge Federico Fellini en Luchino Visconti.

Amsterdam_scorsese-eye

Ook is er speciale aandacht voor muziek. De muzikale omlijsting heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het filmisch oeuvre van Scorsese. Hij werkte veel samen met wereldberoemde filmcomponisten als Bernard Herrmann en Philip Glass. Daarnaast maakte Scorsese legendarische muziekdocumentaires over Bob Dylan en The Rolling Stones.

Tijdens de tentoonstelling Martin Scorsese – The Exhibition presenteert EYE een uitgebreid filmprogramma met ruim vijftig films. 21 Films zijn door Scorsese zelf geselecteerd en komen uit de collectie van EYE en van de door hem opgerichte Film Foundation die zich inzet voor de restauratie van filmerfgoed. Uit het oeuvre van Scorsese zijn klassiekers te zien als Taxi Driver en Goodfellas in 4K-restauraties. Verder bevat het filmprogramma een masterclass, inleidingen, openluchtvoorstellingen en live muziek.

Martin Scorsese - The Exhibition
EYE, Amsterdam
25 mei - 3 september 2017

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video