dam masterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleinamsterdamgrachten amsterdamamsterdam stopera

Wereldkaart Blaeu

Locatie: Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Een van de absolute topstukken van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648. De kaart heeft een indrukwekkend formaat van meer dan 2 bij 3 meter en bood destijds de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld.

Amsterdam_blaeu-kaart

Na lange tijd is de kaart weer voor publiek te zien in de tentoonstelling 'Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw'. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details van de kaart, de politieke context van de kaart en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu. De tentoonstelling is van 14 april t/m 31 december 2017 in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te zien.

De firma Blaeu in Amsterdam was de grootste producent van kaarten in de zeventiende eeuw. De Blaeus baseerden zich op eerdere kaarten, eeuwenoude overlevering én de meest recente ontdekkingen. De wereldkaart van Blaeu is één van de eerste wereldkaarten waar de kustlijn van Australië - door Blaeu Nova Hollandia genoemd - en Nieuw-Zeeland te zien zijn die zeer recentelijk waren 'ontdekt' door ontdekkingsreiziger Abel Tasman.

Amsterdam_blaeu-wereldkaart

Daarnaast is een piepklein Behouden Huys en het vastgelopen schip van Willem Barentsz op Nova Zembla te zien. Ook de Chinse Muur is te zien. Verder maak je kennis met de westerse en superieure kijk op inboorlingen; kannibalen in Zuid-Amerika (die een mensenbeen roosteren), een lama in Zuid-Amerika, olifanten in Afrika, zeemonsters en zeeslagen. Met een loep in de hand – veel details zijn met het blote oog bijna niet te zien - krijgt de bezoeker de gelegenheid om alle details te ontdekken en te bewonderen.

Joan Blaeu: meester-cartograaf in de Gouden Eeuw
Scheepvaartmuseum, Amsterdam
14 april - 31 december 2017

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video